7 Adımda TYT Nasıl Çalışılır? TYT Tavsiyeleri

1) HEDEF BELİRLEYİN
Her şeyden önce hayallerinizi, gelecekte nerede olmak istediğinizi belirleyin. Unutmayın hedefler olmazsa nereye varmaya çalıştığınız, ne kadar ilerlediğiniz koca bir boşluk olur.

2) PROGRAMLI ÇALIŞIN
Programlı çalışın demişken de instagramdan gördüğünüz bol takipçili hesaplara uyup saçma sapan programlara uymaya çalışmayın. O programlar internetten konulara bakıp her haftaya ayrılarak hazırlanmış birer saçmalık. Yani herkesin kapasitesi, çalışma şekli farklı olduğu için o programlar herkeste etkili olacak diye bir şey yok.

“Eee ne yapacağız ?” diyenler için şöyle açıklayayım. Tavsiyem öncelikle kendinize orta düzey bir deneme alın ve 2-3 denemesini farklı günlerde çözün. Hangi konulardan ne gibi eksikleriniz var öncelikle bunları belirleyin. Daha sonrasında siz de internetten kendi alanınıza ait olan dersleri zaten biliyorsunuzdur, o derslerin TYT konularını bir kağıda yazın. Konuyu kaç günde bitirdiğinizden çok konuyu tam anlamıyla anlayabilmeniz önemli olduğu için “şu kadar günde şu kadar konu bitecek” saçmalığına sakın bulaşmayın.

Programınızı kendiniz, kendinize göre oluşturun. İnternetten programın nasıl hazırlanması gerektiğine dair bilgiler alabilirsiniz. 

3) KİTAPLARINIZI İYİ SEÇİN
Bol bol soru çözmek önemli evet ama kaliteli soru çözmek daha önemlidir. Yani demek istediğim herhangi bir önünüze gelen kitaptan ders çalışıp soru çözmek yerine öğretmenlerinizin önerdiği seviyenize göre olan kaliteli yayınların kitaplarını çözmeniz sizin için daha yararlı olacaktır. Bunun haricinde yapamadığınız soruları öncelikle elinizden geldiği kadar uğraşın. Hala yapamıyor musunuz, o zaman bir bilene sormaktan sakın çekinmeyin.

Herkesin anlama şekli farklı olduğu için ille de böyle yapın denebilecek bir durum değil bu da. Siz kendinizi benden daha iyi tanıyorsunuz. Yani kitaptan okuyarak mı yoksa video izleyerek mi daha iyi anladığınızı öncelikle bir deneyin. Size hangisi daha yararlı geliyorsa o yöntemi uygulayarak çalışmalarınıza devam edin. Bunun haricinde kesinlikle okuyup/izleyip konuları anladığınızı sanmayın. Kesinlikle konu özetlerini anlayacağınız bir şekilde defterinize yazın. Çalıştığınız konunun testlerini çözerken gerek formüller olsun gerek bilgiler olsun illa ki bilmediğiniz ya da unuttuğunuz şeylerle karşılaşabileceğiniz için koca kitapları kurcalamak yerine yazdığınız notları okuyarak kısa sürede bilgiye ulaşmış olursunuz.

5) UYKU DÜZENİ
Sınav senesinde çoğu kişinin zorlandığı en büyük sorun uyku düzenini tam oturtamamaktır. “Eee ne yapacağız?” diyenler için alarm kaçınılmaz bir gerçek olacaktır.  Uyku düzeni de her şeyde olduğu gibi kişiden kişiye değişmektedir. Uykuda geçen süreden çok uykunun kalitesi önemlidir. 1 saat uyuyup kendini dünyanın en zinde insanı hissedenler olduğu gibi 10 saat uyuyup kendini yorgun hissedenler de vardır. Ufacık bir tavsiyem var bu konuda o da şu; eğer baş ağrıları, boyun ağrıları gibi şikayetleriniz varsa yastığınızı değiştirin. Ufacık bir sorun çok büyük sorunları tetikleyeceğini unutmayın.

Çoğu uzmanların da söylediğine göre karanlık bir ortamda uyumak uyku kalitesini arttırıp daha zinde hissetmenizde size yardımcı oluyormuş. Deneyin belki işe yarar.

6) BAŞKALARI…
“Ne demek başkaları ?” şu demek; bu yıl kocaman bir stres küpü olacaksınız. İyiliğinize bile söylenen birçok cümlenin altından olumsuz düşünceler bulmaya çalışacaksınız. Yok komşunun çocuğu 120 soruda 130 net çıkarıyormuş falanlı filanlı muhabbetlerin geçtiği ortamlardan olabildiğince uzak durun. Uzak duramıyor musunuz, o zaman da hiçbir şeyi takmamanız gerektiğini söyleyeyim. Çünkü o konuşanların çok iyi bildikleri kesin olsaydı sizin sınav motivasyonunuzu düşüreceği yerde oturup “size daha fazla nasıl yararlı olabilirim” diye kafa yorarlardı.

Yani demek istediğim moralinizi bozacak etkenler çok olacak, sizi sizden daha iyi kimse anlayamaz. Kulağınızı biraz tıkamaya şimdiden başlayın



7) TAVSİYELER
Öncelikle her önünüze gelenin tavsiyesini dinlemeyin. Buna ben de dahil. Siz kendinizi herkesten daha iyi tanıyorsunuz. Size uymayan, size yararı olmayacak tavsiyelere “he” deyip geçin. Ağzı olan herkes konuşur, siz o konuşmalardan size yararı olanları/olacakları seçin ve uygulamaya koyulun.

  • Yapabildiğiniz konuların üzerine değil, yapamadığınız konuların üzerine gidin. Bir konuda zaten en üst basamakta olduğunuzu, hiç soru kaçırmadığınızı düşünüyorsanız o konu üzerinde daha çok durmanızın bir mantığı olmadığını kavrayın. 1 soru 1 sorudur, yapamadıklarınızla da uğraşın.
  • Bir konuyu tam anlamıyla anladığınızı düşünüyorsanız konu anlatım çalıştıktan sonra bol bol soru çözün, konuyu pekiştirmiş olacaksınız.
  • Konularınız bitmese bile haftada 1 deneme çözüp 1 hafta içinde ne kadar ilerlediğinizi görün, bu hem konulardaki eksiklerinizi anlamanızı sağlayacak hem de 1 net bile artırsanız içiniz mutlulukla dolmuş olacak.
  • Farklı soru tipleri görmeniz çok önemli. Tek bir yayına bağlı kalıp sadece o kitabın sorularını çözmeyin. Her ders için en az 2 kitabınız olsun, farklı soruları görün.
  • Kesinlikle bunun yalnızca bir sınav olduğunu asla unutmayın. Bu sınav sizin zeka seviyenizi veya yeteneklerinizi yansıtamaz. Bu sınav sadece kısıtlı zamanda, bilginizi ve test yeteneğinizi ölçmek için var. O yüzden öncelikle kendinize dürüst olun. Eksiklerinizden korkmayın. Açıkça eksiklerinizi ortaya koyun ve onları kapatmak için sistemli ve düzenli bir şekilde çalışın. Ta ki tamamen o konulardan emin olana kadar. Günlük ya da haftalık hedefler koyun ve mutlaka yapıp yapmadığınızı kontrol edin.Elinizden geldiği kadar zamanla çalışın. Diğer bir önemli nokta, motivasyonunuzu yüksek tutun. Geçmişteki başarısızlıklarınızı değil, başarılarınızı hatırlayın. Kendinizi yorgun, yılmış ya da vazgeçmiş bulduğunuzda hayallerinizi aklınıza getirin.





spor lisesi, besyo, spor akademisi, eğitim, besyo hazırlık kursu, sefaköy, florya, bağcılar, küçükçekmece, bahçelievler, bakırköy, zeytinburnu, kurs, hazırlık kursu, besyo hazırlık kursu, besyo hazırlık kursları, istanbul besyo, besyom, başakşekir, spor, spor bilimleri, beylikdüzü kurs, avcılar kurs, besyo sınav tarihleri, tyt baraj puanı, tyt deneme,