Yaş ve Bedene Göre Spor Yapmak

Yaş ve Bedene Göre Spor Yapmak

Sporun temel yaşı yoktur. Sadece vücudu oturtulacak spor ve aktiviteler vardır.

5_8_yas_spor

5-8 yaş arası

-          Eğlenceli oyunlarla çocuk hareket etmeli. Yürüme, koşma, tırmanma, atlama, topla oynama, tutma, eğilme-kalkma gibi basit aktivitelerle denge, koordinasyon gibi becerilerini geliştirerek kas kuvveti artırılmalı.
-          Yüzmeye bu yaşlarda başlatılabilir. Kol, bacak ve gövdede bulunan bütün eklemler ve kas grupları çalışır. Kalp atım hızı ve alınan oksijen miktarı artar.
-          Spor’u sevdirme adına toplu halde takım oyunları gösterilebilir. Futbol, Basketbol, Hentbol gibi.
-          Spor aktivitelerin sürelerine dikkat edilmelidir. Uzun süreli olmamalı ve bol bol dinlendirilmelidir.
-          Öncelikle Atletizm ve jimnastik gibi spor dallarıyla ilgilenmeleri sağlanarak denge, beceri, güç, hızlı tepki gösterme gibi özellikler kazandırılabilir. malıdır.

8 - 10 yaş arası

-          Bu yaşlarda aktif bir spor branşına girebilir. Güç, denge esneklik, hızlılık ve ritim çalışmalarına uygun hale gelmiştir. Uzman antrenör denetiminde disiplinli bir spor branşına geçmesi sağlanabilir.
-          Kuvvetini artırmak için halat çekme, direğe tırmanma, tek ve çift ayak sıçramalar gibi kendi vücut ağırlığı ile yapacağı çalışmalar uygulanmalıdır.
-          Bu yaşlarda birden fazla spora yönlendirilmeli. Bu durum çok yönlü ve dengeli gelişim sağlar, tekrarlayıcı spor faaliyetleri yüzünden oluşabilcek kemik, kas veya eklem yaralanmalarını engeller.
-          Masa tenisi, futbol ve güreş. Bir diğer üçlü seçim ise boks, güreş ve futbol. Bir başka seçenek mesela; basketbol, jimnastik ve tırmanma gibi.
-          Becerileri takım oyuncusu olacak ölçüde gelişir. Takım oyunlarıyla, sağlıklı iletişim kurar ve hareketlerini denetleme alışkanlığı kazanır, duygusal yönden gelişir.
-          Yüzmeyi stilleriyle birlikte öğrenerek bu alanda uzmanlaşabilir.
12_yas_spor

11-13 yaş arası

-          Taktik ve teknik çalışmalar daha rahat yapılır. Yarışma tarzı bazı organizasyonlara katılabilir.
-          Fiziksel gelişim, büyüme ve motor yeteneklerinin gelişimi için aktiviteler daha sistemli ve planlı yapılır.
-          Bu yaşlarda aktif ve öğrenme yaşı olduğu için AĞIR spor programlarına girilmemeli. Örneğin HALTER, AĞIRLIK ÇALIŞMA, UZUN MARATON KOŞU gibi.

14-15 yaş grubu

-          Öğrenme safhası devam etmektedir. Futbol, basketbol, voleybol gibi oyunlarla arkadaşlık, hayal gücü, takım olarak hareket edebilme ve iletişim becerileri gelişir.
-          Bu yaş grubu çok önemli olduğu için spor yapmayan çocuk varsa mutlaka bu yaşlarda en azından başlamalıdır. Bu yaşlardan sonra yapılacak sporlarda zorlanma olur ama bu yaşlarda başlanılan herhangi bir spor branşı, gelecekte hem sağlığı hemde başarıyı inanılmaz ölçüde etkileyebilir.
18_yas_boks

16-19 yaş arası

-          Kişinin Vücut tipini öğrenme vakti gelmiştir. 10-16 yaş arası azda olsa kendini belli eder. Zayıf yapılı, Atletik yapılı ve Şişman yapılı beden tiplerine göre kategorize edilir ve ona göre spor branşına yönlendirilir.

EKTOMORFİ:  Kemikleri ince, omuzları dar ve göğüs kafesi şekillenmemiş ve vücudunda kas ve yağ tabakası zayıf olan çocukların yönlendirilebileceği Spor branşları dengelenmiştir.

FAYDALI SPOR BRANŞLAR:  Futbol, Basketbol, Voleybol, Uzun maraton koşusu, Sırıklı atlama, Yüzme, Tekvando, Masa Tenis, Badminton, Bilardo, Jimnastik.
YORUMSUZ BRANŞLAR: Karate, Hentbol.
TAVSİYE EDİLMEYEN BRANŞLAR:  Halter, Boks, Vücut geliştirme, Gülle Atma, Bilek güreşi, Güreş, Sprinter.

MEZOMORFİ:  Yapı itibariyle kemikleri ve kas sistemi yerinde olan bedenen atletik tip diye gösterilen yapıdır.

FAYDALI BRANŞLAR: Bütün spor branşlarını rahatça uygulayabilir.

ENDOMORFİ: Yapı itibariyle kemikler kalın, omuz ve beden gneiş ve vücutta yağ oranı fazla tiplerdir. Bu tür kişiler çok kolay kilo alabiliyor ve yağlanabiliyor.

FAYDALI SPOR BRANŞLAR: Halter, Strongman, Ağırlıkçılık, Gülle atma, Ağırsiklet Boks, Ağırsiklet güreş ve bilek güreşi.
YORUMSUZ BRANŞLAR:  Vücut geliştirme, Amerikan futbolu, Basketbol, Okçuluk, Bilardo, Golf
TAVSİYE EDİLMEYEN BRANŞLAR: Koşuculuk, Yüzme, Sırıkla atlama, Jimnastik, Badminton, Tekvando.

20-30 yaş arası

-          Kemik ve kas kütlesi olgunluk seviyesine doğru adım atmaktadır. Bu dönemlerde Ağırlıklarla çalışma (fitness-vücut geliştirme) sporu uzman denetiminde uygulanmalıdır.
-          Takım oyunu içerisinde yer alınıyorsa, metabolizma kalp ve dolaşımı beslemek için yoğun aerobik çalışmasına kadar her türlü fiziksel aktivite uygun durumdadır.

30-40 Yaş arası

-          20’li yaşlardaki kadar aktif bir metabolizma yoktur ve yavaşlaşmıştır. Geçen her yıl biraz daha düşüşe geçer. Bu  devrede beslenme faktörü önemlidir. Bunun tersine aktivite artırılmamalıdır. Aktif spor kesinlikle bu devrede bırakılmamalı.
-          Vücudun en çok kas kaybı alt bölgelerde yaşanır. Bu açıdan alt bölge gruplarına ağırlık verilmelidir.
-          Eklemleri 40’lı yaşlarda oluşabilecek kemik sorununa karşı 30’lu yaşlarda korumak adına egzersizler yapılmalıdır. Bisiklet sürme ve orta tempoda ağırlık çalışmaları iyi bir seçenektir.
-          Bu yaşlarda spora başlayanlar, müsabık olmayı düşünmesinler. Ancak spordan zevk alıp, sağlıklı yaşam için bir seçenekleri olabilir. Bunun içinde uzman antrenör eşliğinde hemen hemen her spor uygulanabilir.

40-50 Yaş arası

-          Bu yaşa kadar spor yapmadıysanız yada en az 15 yıl ara verdiyseniz, kesinlikle ağır bir spor seçmeyiniz. Yapılabilecek en ideal sporlar, pilates, hafifletilmiş ağırlık çalışması, hafifletilmiş yüzme çalışması yada en kolayından her gün 20-30 dk yürüme.
-          Doktor kontrolünden ve uzman antrenörler eşliğinde güreş, dövüş sporları, futbol gibi bazı branşlar uygulanabilir.
-          Hangi sporu yapıyor olursanız olun, spordan önce mutlaka sakatlanmalara karşı korunmak için ısınma ve esneme hareketleri mutlaka yapılmalıdır.

50-60 Yaş arası

-          Kemik ve kas kütlesi eskisi kadar kuvvetli değildir. Geçmişte Ağır çalıştıysanız, bu yaşlarda mutlaka tempoyu düşürmelisiniz.
-          İlk defa spora başlayacak olanlar yada uzun süre hareketsiz kalanlar için yürüme gibi rahat ve kolay spor uygulaması seçsinler.
-          Kas ve katılaşmayı önlemek için uzman antrenör eşliğinde ağırlık kaldırma çalışmaları yapılması tavsiye edilir.
-          Bayanlarda menopoz sonrası östrojen düzeyinin azalmasıyla kalp rahatsızlıkları riski artar. Bunları önlemek için hergün yeterli miktarda kalsiyum almak ve düzenli spor yapmak gerekir.

yasli_spor

60 ve üzeri yaşlar

-          Vücut hormon seviyelerinde azalma görüldüğü için eski metabolizma ve hücre canlılığı yoktur. Kaslar eski gücünü yitirip, kas lifleri küçülmüştür. Fakat kalan kas liflerinde gelişme potansiyeli vardır. Hafif ağırlık çalışması kasları ve kemikleri güçlendirir.
-          En önemlisi ise, bu yaşlarda hareketsiz kalmamaktır. Daha da düşüşe geçen hormon ve güç azalması, hareketsiz kalındıkça bu bedende iki kat hızla ilerler. Örneğin sağlıklı beslenen ve hareket eden birisi normalde 80 yaşında gücünü kayıp edecek iken, hareketsizlik sayesinde 60 yaşlarda bu sorunu yaşar.
-          Hangi sporu yapıyorsanız yapın, seviyesini mutlaka düşürün. Hatta haftada 1-2 gün çalışın ve 2- gün ise yürüme sporunu tercih edin. Egzersizlerden önce ve sonra mutlaka ısınma ve esneme çalışmaları yapılmalıdır.

Yorumlar - Yorum Yaz