Yetenek Sınavları Adil Mi ?

Yetenek Sınavları Adil Mi ?

BJK'li oyuncu, futbol sınavını geçemedi.(İbrahim Toraman)

(2008 tarihli hürriyet spor internet sitesinden alıntıdır)

 http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/9873299_p.asp


Beşiktaşlı futbolcu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu sınavında, futbol parkurunu geçemeyince, üniversiteye giremedi. Fenerbahçeli Semih ve Uğur ile Galatasaraylı Servet, Avrupa üçüncülüğü nedeniyle sınava girmeden kayıt yaptırdı. 

 

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre; İbrahim Toraman'ın başına fıkra gibi bir olay geldi. Milli Takım'a kadar yükselen, ancak son Avrupa Şampiyonası'nda ay-yıldızlı formadan uzak kalan Beşiktaşlı futbolcu, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nun seçmelerinde, “Futbol parkuru”nu geçemedi, üniversiteli olma hakkını kaybetti.

ÖSS notunun yanısıra, özel yeteneğin de etkili olduğu okulun seçmelerine katılan siyah-beyazlı oyuncu, top sürme, top kontrolü ve isabetli şut atma hedefine dayalı bir parkura girdi. Ancak bu aşamayı 90 saniyede geçen İbrahim Toraman'ın bu derecesi yeterli olmadı.

İbrahim'in, kendine olan aşırı güveninden dolayı, yapması gereken hareketleri fantastik bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştığı, bunu gerçekleştiremeyince de zaman kaybettiği ifade edildi. BESYO seçmelerinin elektronik ortamda ve objektif yapılması nedeniyle milli sporcu bile olsa kimseye iltimas tanınmadığı belirtildi.

Okul Müdürü Prof. Dr. Sami Mengütay, İbrahim Toraman gibi bir sporcuyu okulda görmek istediğini ancak derecesinin yeterli olmadığını belirterek, “Aslında rekor kırabilecek bir sporcuydu. ÖSS puanı da çok yüksek olmadığı için bu sonuç ortaya çıktı” dedi. Toraman, Avrupa Şampiyonası'nda yer almadığı için de amacına ulaşamazken, Fenerbahçeli Semih ve Uğur, Marmara Üniversitesi, Servet de İstanbul Üniversitesi BESYO'ya Avrupa üçüncülüğü nedeniyle sınavsız alındılar.

 

SINAVLARDA TORPİL VE ADAM KAYIRMALAR OLDUĞU SÖYLENİYOR, BÖYLE BİR ŞEYİN GERÇEKLEŞMESİ MEVCUT SINAV SİSTEMLERİNDE MÜMKÜN MÜDÜR?


Geçmiş yıllardan itibaren her zaman konuşulan bu soru hala öğrencilerimizin kafasını karıştırmaktadır.

Şu andaki sınav sistemiyle eşitsizlik yapılması çok zor bir durumdur. Genelde çevremizdeki kişiler ya da dershanedeki rehberlik hocaları torpil olduğundan bahseder. Mutlaka bir tanıdığınız olması gerektiğini söylerler.

Fakat söylenenlerin hepsi ön yargı ve bilgisizlikten başka bir şey değildir ve gerçek dışıdır.

Maalesef ülkemiz insanının en büyük hastalıklarından biri bu noktada herkesin bilgisi olsun olmasın her şeyden anladığını sanması ve yorum yapması yüzünden yıllardır yetenek sınavlarına kötü gözle bakılmaktadır.

Eskiden bilgisayarların olmadığı teknolojinin bu kadar gelişmediği dönemlerde elbette ki bazı sakıncalı durumlar yetenek sınavlarında yaşanabilmekteydi. Fakat bu gün her şeyin bilgisayar ortamında yapıldığı birden fazla kamerayla kayda alınan hatta internet üzerinden tüm Türkiye’nin canlı yayın izleyebildiği (Sakarya Üniversitesi sınavlarını canlı yayınla vermektedir) yetenek sınavları gayet şeffaf bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca araştırma yapanlar fotosel kronometreli bilgisayardan anında sonuçların alındığı sınavların yapıldığını, bu kaygılarının gereksiz olduğunu göreceklerdir.

Her üniversitenin farklı sınav yapması ölçme değerlendirme bilmeyen veli, öğrenci, öğretmen üçlüsünün yetenek sınavlarına olan bakış açısını olumsuz etkilediğinden söz edebiliriz.

Spor bir birimdir yetenek sınavlarında spor bilimciler tarafından yapılmaktadır. Kesinlikle yetenek sınavlarında torpil yoktur. Peki, neden torpil söylentileri bu kadar fazla?

1. Sporcu ben yapamadım demez! 

Yetenek sınavlarına giren öğrencilerimiz sınavlardaki olumsuz performanslarını hep başka sebeplere dayandırmaktadır. Sınavın sonucu olumlu olursa ben yaptım, ben iyi sporcuyum diyen öğrenciler başarısız olmaları durumunda ise torpil var kendi adamlarını alıyorlar demektedirler. Maalesef ben yapamadım puanım yetersizdi demek yerine yetenek sınavlarını suçlamaktadırlar. Bu durum torpil söylentilerini arttırmaktadır.

2. Yetenek sınavlarının karmaşık ve anlaşılmaz sistemleri

Türkiye de nerdeyse bütün BESYO  farklı sınav sistemi uygulamaktadır. Yaptıkları bu farklı sınavlardan dolayı her üniversiteye giren öğrenci tipi değişmektedir. Ailelerin, öğrencilerin ve hatta öğretmenler yetenek sınavlarında ki standart sapma, AOBP, sınav standart puanı, ek katkı puanı gibi sistemlerden haberdar değillerdir. Bu durum torpil söylentilerini arttırmaktadır.

3. Umut tacirleri

Torpil söylentilerinin en tehlikeli çıkış sebeplerinden biri de öğrencilerin umutlarını çalan sahtekarlardır. Bu noktada kurs yapan bazı kişiler seni kesin kazandırırım diyerek öğrencilerden çok ciddi paralar talep etmektedirler. Zaten herkesin torpil olduğunu düşündüğü bu alanda fırsatçılıktan başka bir şey yapmayan bu kimseler zaten kendi hakkıyla okula girme ihtimali yüksek öğrencilerden seni torpille kazandırdım diyerek öğrencilerden para alan bu sahtekârlar maalesef öğrencilerimizin hayallerini çalmaktadırlar.


Yorumlar - Yorum Yaz